Voor welke klachten

Scoliose

Een scoliose is een zijdelingse verkromming van de wervelkolom. Deze verkromming gaat vaak gepaard met een draaiing van de wervels, hierdoor komen de ribben aan een kant meer naar achter. Deze stand van de ribben noemt men een gibbus en die is goed te zien als diegene met de scoliose voorover bukt en je gaat achter hem of haar staan. De ene kant van de ribbenkast steekt dan verder uit naar achter dan de andere kant.

Een scoliose kan verschillende oorzaken hebben;

  • Een beenlengteverschil,
  • een scheve houding voor de televisie en computer,
  • het steeds dragen van een zware tas aan dezelfde kant of
  • een scoliose kan aangeboren zijn. (congenitale scoliose.)
  • Soms is de oorzaak onbekend.

Er zijn vaak in het begin geen pijnklachten, maar wordt de scoliose erger dan kunnen op latere leeftijd wel klachten komen van spieren en gewrichten. Tevens kan bij een ernstige scoliose organen in de verdrukking komen of ademhalingsklachten ontstaan door een beperktere ruimte voor de longen.

Onze behandeling is gericht op:
Het verminderen van de scoliose en herstellen van de spierbalans, zowel in oefeningen als in de houdingen en bewegingen van het dagelijks leven. Hiernaast geven we sportadvies en eventueel beroepsbegeleiding.

Bij een ernstige scoliose wordt een korset of brace gebruikt ter correctie van de stand van de wervels. Deze brace wordt geadviseerd door een orthopeed en op maat gemaakt door een orthopedisch instrument maker. Het oefenen gebeurt wel zonder brace. Bij zeer ernstige scoliose wordt een operatie overwogen. Ook daarvoor en daarna is oefentherapie nuttig om een goede houding en correct gebruik van de rug te bevorderen.

Oefentherapie Cesar en scoliose 

Scoliose is een driedimensionale zijdelingse verkromming van de wervelkolom. Scoliose is soms al bij de geboorte aanwezig, maar openbaart zich meestal tijdens de groei van baby naar volwassene, vaak rond de leeftijd van tien jaar. De oorzaak kan liggen in afwijkingen van het bot, de zenuwen, de spieren of het bindweefsel, maar is in 80% van de gevallen onbekend.

Een scoliose geeft bewegingsbeperkingen en kan pijnklachten geven op latere leeftijd. Scoliose kan door de ontstane beperkingen en cosmetische effecten een grote impact hebben op het dagelijks leven en de sociaal-maatschappelijke ontwikkeling. 

Met oefentherapie Cesar wordt er gewerkt aan:

  • Het verminderen van de scoliose of ervoor zorgen dat hij stabiel blijft;
  • Het bevorderen van de beweeglijkheid van de wervelkolom en ribbenkast;
  • Het bevorderen/optimaliseren van spierkracht en conditie;
  • Het bevorderen van het evenwichtsgevoel en bewaren van evenwicht (balans), vooral tijdens dynamische bewegingen;
  • Het aanleren van bewegingen in dagelijkse activiteiten in een gecorrigeerde houding;
  • Voorkeurshoudingen herkennen.

Flyer

Download de folder: Scoliose