Vaak worden spieren onbewust overbelast en dit veroorzaakt soms problemen. Daar kan Oefentherapie Cesar u bij helpen.
Voor welke klachten
De praktijk voor Oefentherapie Cesar is breed georiënteerd en richt zich op een groot aantal klachtenbeelden. Oefentherapie Cesar wordt onder andere toegepast bij:
- Behandeling van klachten veroorzaakt door houdings- of bewegingsafwijkingen, bijv. nek-, schouder- en rugklachten (o.a. scoliose, heupklachten, spanningshoofdpijn).
- Bestrijden van beroepsklachten, zoals RSI, klachten aan arm, nek, schouder (KANS).
- Verbetering van houdings- en bewegingsafwijkingen ter voorkoming van (beroeps-) klachten (preventie)
- Verbetering van ademtechniek, bijv. bij CARA en hyperventilatie, maar ook bij zingen.
- Behandeling van patiënten met neurologische aandoeningen, bijv. hernia (HNP), ischias en andere uitstralende zenuwpijnen, ziekte van Parkinson en multiple sclerose (MS).
- Behandeling van orthopedische aandoeningen, zoals bijv. artrose, osteoporose, ziekte van Scheuermann.
- Revalidatie, bijv. na een ongeval of een heupoperatie.
- Behandeling van reumatische aandoeningen, zoals bijv. reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew.
- Verbetering van de motoriek van kinderen, bijv. bij kinderen die veelvuldig vallen, moeite hebben met concentreren, schrijfproblematiek en/of onhandigheid bij de gymles en op het speelplein.
- Behandeling van klachten die ontstaan zijn voor, tijdens of na een bevalling, bijv. bij bekkeninstabiliteit.
- Klachten van het bekken, bijv. urine-incontinentie, SI klachten, pijn aan het stuitbeen.
Een scoliose is een zijdelingse verkromming van de wervelkolom. Deze verkromming gaat vaak gepaard met een draaiing van de wervels, hierdoor komen de ribben aan een kant meer naar achter. Deze stand van de ribben noemt men een gibbus en die is goed te zien als diegene met de scoliose voorover bukt en je gaat achter hem of haar staan. De ene kant van de ribbenkast steekt dan verder uit naar achter dan de andere kant.
Een gewricht is het ‘scharnier’ tussen twee botten. Soms raken het bot, kraakbeen of gewrichtskapsel geïrriteerd en dit geeft klachten.
Tijdens de zwangerschap, gedurende de bevalling en de eerste weken na zwangerschap bestaat er een verhoogde kans op het ontstaan van pijn in het bekkengebied. Nemen deze pijnklachten duidelijk toe tijdens en/of na bewegen dan zou er sprake kunnen zijn van bekkenpijn.
Arbeidsrelevante klachten
KANS betekend: Klachten, Arm, Nek en Schouder. Dit zijn vaak arbeidsgerelateerde klachten. Arbeidsrelevante klachten zijn klachten die het werk negatief beïnvloeden, waardoor iemand zijn werkzaamheden niet of maar gedeeltelijk kan uitvoeren.
De ontwikkeling van de motoriek bij kinderen verloopt niet altijd helemaal volgens het boekje. Dat kan zich onder andere uiten in onhandigheid, moeite met leren schrijven, angst voor bewegen, geen zin in gym of buiten spelen, houterig- of lompheid, onrust en spanning.
Een whiplash ontstaat vaak na een aanrijding of val. Hierbij worden het hoofd en de nekwervels abrupt van stand veranderd wat overbelasting geeft op de structuren van spieren, bindweefsel, gewrichtsbanden en wervels. Sommige mensen voelen vlak na de aanrijding geen pijn, maar wel de dagen erna. Dit komt vaak door de enorme toevoer van adrenaline op het moment dat u wordt aangereden of een ongeluk krijgt. Dit maskeert de pijnklachten.
Een zwangerschap kan, door de veranderde situatie en belasting van het lichaam, gepaard gaan met algemene klachten en met klachten van bijvoorbeeld rug en bekken. De oefentherapeut geeft voorlichting met betrekking tot de zwangerschap, de bevalling én de periode na de bevalling.
Een afwijkende houding en/of afwijkende bewegingen kunnen veroorzaakt worden door de bouw van uw skelet of door problemen in uw motoriek. Ook gewoontes kunnen leiden tot een slechte houding en verkeerde bewegingen. Dit heeft met (aangeleerd) motorisch gedrag te maken.
De ziekte van Parkinson is een ziekte van de hersenen. Wie aan de ziekte lijdt, kan uiteenlopende klachten hebben en de ziekte van Parkinson is dan ook erg complex. Voor geen enkele patiënt is het beeld van parkinsonsymptomen hetzelfde. Onderstaand zijn voorbeelden van klachten die veelal op de voorgrond kunnen staan.
Incontinentie geeft veel ongemak en onzekerheid. In veel gevallen is het heel goed mogelijk om door middel van gerichte therapie en training deze klachten te verminderen of zelfs geheel op te heffen. Urine-incontinentie is het ongewild verliezen van urine of het niet kunnen ophouden van urine. Er zijn verschillende vormen van incontinentie, de belangrijkste zijn: inspanningsincontinentie en aandrangincontinentie.
Klachten aan de gewrichten in de benen kunnen verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: slijtage, overbelasting, terugkerende sportblessures, verkeerde stand of verkeerd of onvoldoende gebruik van de beenspieren.
Rug- en bekkenklachten kunnen het dagelijks functioneren moeilijk maken. De oefentherapeut zoekt samen met u de juiste oefeningen uit om de klachten te bestrijden. Tegelijkertijd krijgt u tips en adviezen en instructies om (weer) goed en gezond te gaan bewegen. Wanneer u goed blijft bewegen en de juiste houdingen blijft toepassen, kunt u voorkomen dat de klachten weer terugkomen.
Ademtherapie is ideaal voor mensen met ademklachten zoals hyperventilatie, bronchiale klachten, longklachten en hartklachten. Ademen is niet alleen een proces van de longen maar van het gehele lichaam en de geest. Veel van deze ademhaling wordt geblokkeerd door een verkeerde lichaamshouding, bij het lopen, zitten, liggen en staan.
Pijn en stijfheid in nek- en schouders worden vaak veroorzaakt door een verkeerde houding en te weinig beweging. De oefentherapeut leert u hoe u uw houdingen en bewegingen kunt verbeteren. Of het nu gaat om uw werk, activiteiten thuis, of bij het uitoefenen van uw hobby's en sportactiviteiten.
Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Sommige mensen hebben zeer geregeld, heel vaak, bijna altijd of zelfs altijd hoofdpijn. De pijn zit dan aan weerszijden van het hoofd of in het voorhoofd of het achterhoofd of over het hele hoofd verspreid. Vaak zijn ook nek en schouders stijf en pijnlijk waardoor de hoofdpijn vanuit de nek naar het hoofd uitstraalt. Deze mensen lijden aan spierspanningshoofdpijn, ook wel spanningshoofdpijn genoemd.