Ademtherapie is ideaal voor mensen met ademklachten zoals hyperventilatie, bronchiale klachten, longklachten en hartklachten. Ademen is niet alleen een proces van de longen maar van het gehele lichaam en de geest. Veel van deze ademhaling wordt geblokkeerd door een verkeerde lichaamshouding, bij het lopen, zitten, liggen en staan.

Ademtherapie kan ervoor zorgen dat ademen weer spontaan en vanzelf gaat waardoor de energie en kracht die in het lichaam aanwezig is weer optimaal gebruikt kan worden. De oefentherapeut maakt u bewust van wat er fout gaat en leert u weer goed ademen. De ademhaling is een belangrijk onderdeel in het dagelijks bewegen en zo ook in het lichamelijk en geestelijk functioneren. Ademen doen we onbewust. Toch kan door diverse oorzaken, bijvoorbeeld benauwdheid door allergie, astma, longafwijkingen zoals longemfyseem en hyperventilatie, de ademhaling niet goed verlopen.

Het lichaam kan uit balans raken door de negatieve effecten van een verstoring van de ademhaling door (over)spanning of pijnklachten. Symptomen als duizeligheid, hartkloppingen, benauwdheid of moeite met doorademen kunnen optreden. Duurt zo’n situatie te lang dan loopt u het risico in een vicieuze cirkel te belanden waardoor u niet meer optimaal kunt functioneren. Het is erg belangrijk dat u leert een dergelijke situatie te doorbreken en te voorkomen.

Wat doet de oefentherapeut?

De oefentherapeut maakt u bewust van uw houding en manier van bewegen in relatie tot, in dit geval, ademhalingsklachten. Samen met de oefentherapeut  gaat u op zoek naar de oorzaak van de problemen rondom ademhaling. Door middel van oefeningen en adviezen wordt er gewerkt aan een zo optimaal mogelijke natuurlijke en ontspannen ademhaling.

Samen met de oefentherapeut gaat u werken aan het herstel van de balans tussen spanning en ontspanning. De oefentherapeut geeft  inzicht in de reactie van het lichaam op factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van ademhalingsklachten. Hierdoor zijn klachten beter te begrijpen en kan er beter op klachten gereageerd worden, zodat ze verminderen of verdwijnen en niet meer terugkeren.

De oefentherapeut kijkt naar de persoonlijke omstandigheden en dagelijks leven van de patiënt en past de oefeningen en adviezen hier op aan.


Flyer

Download de folder: