Tijdens de zwangerschap, gedurende de bevalling en de eerste weken na zwangerschap bestaat er een verhoogde kans op het ontstaan van pijn in het bekkengebied. Nemen deze pijnklachten duidelijk toe tijdens en/of na bewegen dan zou er sprake kunnen zijn van bekkenpijn. 

Tijdens de zwangerschap vindt er onder invloed van zwangerschapshormonen een natuurlijke verweking van de gewrichtsbanden in het lichaam plaats. Vooral de banden rond het bekken kunnen soms door deze verweking niet meer voldoende steun geven aan de bekkengewrichten en raken overbelast.

In sommige gevallen kan deze overbelasting leiden tot pijnklachten en problemen bij het bewegen in het dagelijks leven. We spreken dan van bekkenpijn. Deze (pijn)klachten bevinden zich meestal in het gebied van schaambeen, liezen, heupen, billen en onderrug. Daarnaast kan men last hebben van extra vermoeidheid door pijn. De plaats en de ernst van de klachten kunnen per persoon en per zwangerschap verschillen.

Klachten

Bekkenpijn is vooral merkbaar tijdens en na dagelijkse houdingen en bewegingen, zoals:

 • lang in dezelfde houding zitten, staan en/of liggen
 • (trap)lopen
 • omdraaien in bed
 • op één been staan (bijvoorbeeld afstappen van de fiets of broek aantrekken)
 • vrijen
 • bukken/tillen
 • autorijden
 • fietsen

De pijn en de daaruit voortvloeiende vermoeidheid kunnen gevolgen hebben voor het deelnemen aan gezinsleven, werk, sociaal leven en sport. Veel vrouwen met bekkenpijn merken dat zij zich in het dagelijks leven minder vanzelfsprekend kunnen bewegen. Onbewust wennen zij zich een verkeerde houding aan om het bekken te ontzien, maar vaak blijkt dit juist averechts te werken en nemen de klachten hierdoor alleen maar toe. Een oefentherapeut kan helpen om een voor het lichaam zo gunstig mogelijk houdings- en bewegingspatroon aan te leren, waardoor het bekken minder wordt overbelast.

Wanneer heeft U therapie nodig

Wanneer je merkt dat je geen controle meer hebt over je lichaam, wanneer de pijn je hindert bij het doen van je dagelijkse activiteiten, is het verstandig dat je een therapeut zoekt, gespecialiseerd in bekkenpijn, die je helpt je klachten en bekken onder controle te krijgen.

Wat kunt u verwachten tijdens de behandeling

Voorafgaand aan de behandeling vindt er een uitgebreid vraaggesprek plaats, zodat de oefentherapeut een indruk kan krijgen van uw klachten en beperkingen, en van de invloed van de klachten op uw dagelijks leven. Aansluitend vindt er een houdings- en bewegingsonderzoek plaats. Daarbij wordt uiteraard naar de houding gekeken, maar ook wordt er gekeken naar de stand en de bewegelijkheid van bekken, wervelkolom en heupen. De oefentherapeut legt uit wat de belangrijkste bevindingen zijn en stelt vervolgens samen met u een individueel behandelplan op, waarbij rekening wordt gehouden met uw persoonlijke situatie en individuele mogelijkheden. Tijdens de behandelingen leert u door middel van gerichte oefeningen uw houdings- en bewegingspatroon te verbeteren. Vervolgens leert u bewust uw verbeterde houdings- en bewegingspatroon toe te passen in uw dagelijks leven.

De individuele behandeling tijdens de zwangerschap is gericht op:

 • het verlichten van pijn
 • het geven van kennis en inzicht omtrent bekkenpijn
 • het verbeteren van het houdings- en bewegingspatroon
 • het vinden van een balans tussen rust en activiteit
 • het voorbereiden op de bevalling en de kraamperiode